sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Vihkikirkkomme

Meidän häiden suunnittelu lähti kirkon valinnasta. Alusta alkaen on ollut selvää, että kirkossa mennään naimisiin. Katseltiin yhdessä netistä kirkkojen kuvia ja tässä kolme vaihtoehtoamme.

Finlaysonin kirkko

Ensimmäiseksi vaihtoehdoksemme nousi tyyliltään englantilaista kongregationaalikirkkoa muistuttava Finlaysonin kirkko. Se on häillemme sopivan kokoinen ja kaunis, lisäksi kirkon ainutlaatuisuus houkutteli. Kirkon on suunnitellut kaupunginarkkitehti F. L. Calonius. Se on tehtaanjohtajien James Finlaysonin ja Wilhelm von Nottbeckin hengellisen valveutuneisuuden perintöä. 1879 valmistui punatiilinen rukoushuone tehtaanportin tuntumaan. Kirkon ainutlaatuisuudesta kertoo se, että Finlaysonin seurakuntaan kuului silloin, perheenjäsenet mukaan lukien, miltei puolet kaikista tamperelaisista.

Valitettavasti siellä on häidemme aikaan syyskuussa 2014 ilmastointiremontti, joten saimme heti miettiä seuraavaa vaihtoehtoa.


Kuva: täältä
Lähde: täällä

Aleksanterin kirkko

Seuraava vaihtoehto meillä oli uusgotiikkaa edustava Aleksanterin kirkko. Se on kaunis sisältä ja pienempi kuin kolmas vaihtoehtomme Tuomiokirkko. Kirkko sai nimensä keisari Aleksanteri II:n valtaistuimelle nousun 25-vuotisjuhlan kunniaksi. Kirkon peruskivi laskettiin tuona samana päivänä 2.3.1880. Adventtina 1881 kirkko vihittiin.
Kirkko on ollut elämässäni suuresti mukana, sillä kävin ala-asteen Aleksanterin koulussa joka sijaitsee aivan kirkon vieressä. Koulun juhlat jne. vietettiin siellä.


Kuva: täältä
Lähde: täältä

Tuomiokirkko

Johanneksen kirkko rakennettiin edustamaan kansallisromanttista arkkitehtuuria, vuosina 1902-1907. Tuomikirkoksi sen nimi muuttui, kun Tampereesta tuli 1923 piispankaupunki. Lars Sonck on suunnitellut kirkon ja sen taiteellisesta puolesta vastaavat taidemaalarit Hugo Simberg ja Magnus Enckell. Kirkon merkittävyydestä kertoo se, että sen piirustukset olivat esillä Pariisin Galeries nationales du Grand Palais'n 1900-näyttelyssä keväällä 2000.

Kirkon varausta edeltävänä iltana katselimme vielä kahden jäljellä olevan kirkon kuvia. Onnekseni sulhanen ehdotti, että varataan sittenkin Tuomikirkko. Olen aina unelmoinut meneväni naimisiin juuri tässä kirkossa koska minut on konfirmoitu siellä, 90-luvula olin morsiusneitona siellä sekä se on Tampereen kirkoista kaunein. En kuitenkaan maininnut etukäteen unelmastani koska halusin, että päätös olisi yhteinen ja onnekseni se oli sulhonkin valinta.

Saan siis ylpeänä esitellä kuvin, vihkikirkkomme!!
Love, Ida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rohkeasti kommentoimaan, kysymään lisää tai antamaan vain muuten palautetta.
Love, Ida